Hungarian flagEnglish flag
1191 Budapest, Földváry u. 2.
info@meter.hu +36 1 282 9896
Áramváltók hitelesítési engedélyei és a tanúsítás módja
2012-12-11

aramvaltoA nagy érdeklődésre való tekintettel, mától honlapunkon is megtekinthetőek az on-line rendszerben is értékesített MAK típusú áramváltók hitelesítési engedélyeinek módosításáról szóló határozatok.

Ezen dokumentumok tartalmazzák, a hitelesíthető áramváltók műszaki adatait (osztálypontosság, primer áramerősségi tartomány, szekunder oldali terhelhetőség a primer áramerősség és a pontosság függvényében, névleges szekunder áramerősség, üzemi feszültség és névleges frekvencia) valamint a hitelesítés tanúsításának módját.

A MAK áramváltók hitelesítésének előírt tanúsítási módja: a megfelelőnek minősített áramváltókat, azok mindkét oldalán, a szekunder kapocsházak alatt, a két tokfélen kiképzett, összefekvő, furattal ellátott füleken átfűzött plombazsinóron függő plombával kell lezárni.

Nincs előírva hitelesítési bizonyítvány készítése!

Ha a felhasználó a hitelesítési engedélyben előírt tanúsítási módon – a plombán - felül papír alapú hitelesítési bizonyítványt is kér, úgy azt előzetesen írásban kell kérni és az az MKEH (korábban OMH) – térítés ellenében – állítja ki.
A mérésügyi igazgatási szolgáltatások igénybevételéért fizetendő díjak megállapításáról 78/1997. (XII. 30.) IKIM rendelet értelmében a hitelesítési bizonyítvány kiadásáért díjat kell fizetni.

Fentiek értelmében amennyiben a felhasználónak szüksége van hitelesítési bizonyítványra, ezt az igényét az áramváltó megrendelésekor tudja jelezni. Ezen igények kielégítésénél azonban sajnos nincs lehetőség a jelentős raktárkészletből történő kiszolgálásra, mivel a hitelesítési engedélyek alapján a készletezett áramváltókhoz nem készül a hitelesítéskor hitelesítési bizonyítvány.
Az ilyen igen ritka felhasználói igény esetén a gyártással együtt fut a hitelesítési bizonyítványra vonatkozó kérés melynek kielégítése jellemzően 4-6 hét.

Honlapunkon megtekinthető az áramváltó tervezési segédlet is mely segítséget nyújt az igénynek megfelelő típus kiválasztásában.

További hasznos információk: