Hungarian flagEnglish flag
1191 Budapest, Földváry u. 2.
info@meter.hu +36 1 282 9896
Kipp & Zonen
2014-06-25

Kipp & ZonenA Kipp & Zonen cégnek van a legszélesebb választékú műszercsaládja a nap és az égbolt sugárzásának méréséhez. A különféle napsugárzás mérők mérési képessége lefedi a teljes, az ultraibolya (UV) tartománytól a távoli infravörös (FIR) tartományig terjedő spektrumot, és a nettó sugárzás mérés is megoldható a segítségükkel. Amennyiben az adott mérésnél lényeges, tudnunk kell, hogy a gyártott mérőkészülékek mindegyike teljesíti a WMO (Meteorológiai Világszervezet), az ISO, s a vonatkozó szabványok követelményeit. Kisebb költségvetésű mérésekhez a cég a Lite™ sorozatát ajánlja, s a napsugárzás időtartamának méréséhez is van megfelelő érzékelő műszerük.

Napsugárzás mérő műszerek

A Kipp & Zonen napsugárzás mérőit világszerte használják a meteorológiai mérőhálózatok, valamint széles körben használják őket mérésekre a klíma kutatás, hidrológia, mezőgazdaság, vízforrás kezelés, anyagvizsgálat, megújulóenergia és a közegészségügy területén. A hatékony és kényelmes felhasználást a tartozékok és kiegészítők sokasága segíti: napkövetők, árnyékoló gyűrűk, tartószerkezetek, szellőztetők, jelerősítők, adatgyűjtők és kalibráló eszközök.

Kipp & Zonen piranométerek   Kipp & Zonen pirgeométerek
Piranométerek Pirgeométerek
A piranométereket arra tervezték, hogy a sík felületre jutó sugárzást mérjék. A sugárzás forrása a nap, vagy izzólámpa lehet. A pirgeométerek infravörös sugárzás mérésére készülnek. Mind az atmoszférikus mérések, mind az anyagvozsgálatokkal kapcsolatos mérések céljára használhatók.
   
Kipp & Zonen pirheliométerek Kipp & Zonen napkövetők
Pirheliométerek Napkövetők
A pirheliométereket a merőlegesen érkező napsugárzás felügyelet nélküli folyamatos mérésére használják a kutatók. A napkövető berendezések a mérőműszerek folyamatos és pontos pozicionálására, a nap vagy más sugárzó forrás – akár számítógéppel vezérelt - követésére használhatók.
   
 Kipp & Zonen albedométerek  Kipp & Zonen UV sugárzás mérők
Albedométerek UV sugárzás mérők
A CMA albedométerek kettős, avagy egybeépített piranométerek, melyek egyszerre mérik mind a globális sugárzást, mind a visszavert napsugárzást. Szélessávú, tudományos színvonalú „teljes UV”-t és az egyes kiemelt spektrumtartományokat (UV-A, UV-B és az emberi bőrnél a „leégést” okozó UV-E (eritémális) sáv) célzottan mérő műszerek.
   
Kipp & Zonen nettó sugárzás mérők Kipp & Zonen növénytermesztési érzékelők
Nettó sugárzás mérők Növénytermesztési érzékelők
A Kipp & Zonen nettó sugárzás mérőkből is többfélét ajánl, a beérkező és kisugárzott rövidhullámú (0,3 – 3 µm) és hosszúhullámú (4,5 … >40 µm) sugárzás mérésére. A speciálisan a mezőgazdasági, növénytermesztési mérésekre tervezett sugárzásmérők a fotoszintetikusan aktív sugárzási (PAR) spektrumtartományt érzékelik.
   
Kipp & Zonen napsütés tartam érzékelők Kipp & Zonen laboratóriumi hőfluxus érzékelő (thermopile)
Napsütés tartam érzékelők Laboratóriumi hőfluxus érzékelő (thermopile)
E sugárzásmérők segítségével a napsütésesnek minősíthető időszakaszok tartama mérhető meg a Meteorológiai Világszervezet által meghatározott, a közvetlenül érkező napsugárzásra vonatkozó 120 W/m2 küszöbérték pontos mérésével. Az eszközzel a sugárzás fluxusa mérhető. Az érzékenységi tartomány 0,2 – 50 µm hullámhosszig terjed. A látószög: 10°
   
Kipp & Zonen adatgyűjtők Kipp & Zonen tartozékok
Adatgyűjtők Tartozékok
A különböző érzékelőktől kapott adatok leolvasásához ill. tárolásához többféle adatgyűjtőt is ajánl a Kipp & Zonen. Terepi és hordozhatóságot igénylő alkalmazásokhoz a vízálló Logbox SD a jó választás. Az alacsony energiaigény és nagy tárolókapacitás akár 6 hónapos autonóm működést is megenged belső energiaforrásáról. A Combilog egy rugalmasabb konstrukció, több fajta bemenettel és opcionális kommunikációs lehetőségekkel, ugyanakkor ez a típus külső tápforrást igényel és a kültéri alkalmazásokhoz megfelelően szigetelt szekrénybe kell építeni. A Kipp & Zonen készülékekhez széles választékban kaphatók különféle tartozékok, kiegészítők. Szerelő panelek, árnyékoló gyűrűk, szintezhető tartók, stb.

icon Tovább a gyártó honlapjára