Hungarian flagEnglish flag
1191 Budapest, Földváry u. 2.
info@meter.hu +36 1 282 9896
TriRaptor
2017-09-19

KiF megszakítós védelmi rendszerek vizsgálata nagyáramú primer nyomatókkal – akár 3 fázison egyszerre!

TriRaptor

A Raptor és TriRaptor rendszerekkel sokkal rövidebb idő alatt és akár 3 fázison egyszerre is vizsgálható egy alállomás megszakítós védelmi rendszerének teljes működése.

A KiF és tokozott megszakítók kioldási idő analízisét nagy áram nyomatásával végzik annak érdekében, hogy a teljes védelmi működés vizsgálható legyen. A vizsgálat pontos módja függ a megszakító névleges maximális áramától, a kioldás védelem beállításaitól, s az inverz görbe típusától, mely megadja a túlterheléshez és rövidzárhoz tartozó kioldási szinteket és késleltetési időket. Az összes paraméter valójában csak úgy ellenőrizhető maradéktalanul, ha van egy olyan primer áramnyomatónk, mely képes nagy áramerősséget keltő hibák szimulálására, valamint a megszakító válaszának rögzítésére.

A nyomató rendszer ideális, ha:

  • teljesítmény tartománya fokozatokban megválasztható az adott körülményeknek és a megszakítók működési tartományának megfelelően, 
  • kiépítése rugalmasan módosítható – akár három fázison egyszerre történő vizsgálathoz is – a nagyáramú tesztek sikeres elvégzése érdekében,
  • konstrukciója lehetővé teszi, hogy a méréseket a vizsgált berendezés közvetlen közelében lehessen elvégezni (a mérőkábelek minél rövidebbek legyenek)

TriRaptor

A Raptor (és TriRaptor) rendszer épp ezekel a tulajdonságokkal bír. Moduláris, jól alkalmazkodik a megszakítók különböző névleges áram tartományaihoz, hordozható (a kategóriájában a legkisebb és legkönnyebb a piacon), kialakítása pedig lehetővé teszi a legkedvezőbb mérési elrendezést és akár az „egy menetben” történő három fázisú mérést (TriRaptor), vagy a visszakapcsolóval (recloser) működő védelmek teljes funkcionális ellenőrzését is!
A Raptor a világon az első olyan digitális nagyáramú primer nyomató rendszer, mely nem a szokásos szabályozható toroid transzformátorral (variac) működik. Kifejlesztője és gyártója, a spanyol SMC, kínál még hagyományos kivitelű primer nyomatókat (LET sorozat, ahol akár DC nyomatót is lelhetünk), valamint (például) 600 A-es DC mikroohmmérőt és dinamikus ellenállásmérőt (DRM), mellyel SF6 és vákuum szigetelésű megszakítók érintkezőinek állapotát is vizsgálhatjuk a költséges és időigényes felnyitás nélkül.

TriRaptor

Tovább a gyártó honlapjára