Hungarian flagEnglish flag
1191 Budapest, Földváry u. 2.
info@meter.hu +36 1 282 9896
Onset HOBO adatgyűjtők az Atacama fennsíkon
2014-02-12

A Só szemeiA Földgömb magazin és az Eupolisz szervezésében útnak indult 2012-ben Chilébe az a csoport, melyben az ELTE Természetföldrajzi Tanszék geográfusai is megtalálhatók. Több célt is kitűztek maguk elé. Az egyik egy 6400 m magasan fekvő, hó és jég által fedett, még névtelen tó elérése és vizének vizsgálata. A másik az – utoljára 700-1000 évvel ezelőtt kitört – Ojos del Salado (A Só szemei) nevű vulkán megmászása volt.
Közben pedig, 4200 és 6800 m közötti magasságokon, egy műszerparkot telepítettek, a különböző mélységekben eltemetett HOBO adatgyűjtők rögzítik két évig a talajhőmérséklet változásait.


hobo_u22A műszerek döntő többségét a 15 db, a C+D Automatika Kft. által forgalmazott Onset HOBO U22-001 típusú hőmérséklet adatgyűjtők alkotják, melyeket 5 különböző helyen, az egyes telepítési helyeken egymás alatt 3 különböző mélységben ástak el a talajban. A 120 m vízmélységig vízálló adatgyűjtők jól bírták a különleges éghajlati viszonyokat.

Mínusz 40 °C-ig működnek és mérési hibájuk még mindig 1 °C alatt marad. (Egyébként, 0 – 50 °C méréstartományban mindössze 0,2 °C a hiba.) A felső működési hőmérséklet határ 70°C, de az örökké fagyott talaj miatt ez ott nem érdekes.


hobo_udtwAz adatgyűjtőket – némi biztonsági ráhagyással – az útitervnek megfelelően előre felprogramozzák, így automatikusan mérnek a beírt dátum és idő szerint. Az adatok kinyerése akár számítógép közvetlen használata nélkül, egy vízhatlan, saját memóriával rendelkező kiolvasó állomással (Onset HOBO U-DTW-1) is történhet, a közeljövőben. Az expedíció tagjai február 03-án indultak el az adatgyűjtőkért.

A HOBO adatgyűjtő rendszer hatékonyan támogatja a helyszinen végzendő tevékenységek nagyfokú egyszerűsítését, ami az expedíció során azért különösen fontos, mert nagy tengerszint feletti magasságokban az ember munkabírása és koncentrálóképessége erősen csökkenhet az oxigénhiányos állapot következtében. Igen előnyös tehát, hogy a kiolvasó állomás optikai csatoláson keresztül olvassa az adatokat, így elmarad a kábeles csatlakozás, s a vele járó kényelmetlenségek, hibalehetőségek.

Az expedíció honlapja

Az expedíció kutatófelszerelése

A teljes, kapcsolódó cikk eléréséhez kattintson ide.

ONSET HOBO U22-001 adatlap

Onset HOBO U-DTW-1 adatlap