Hungarian flagEnglish flag
1191 Budapest, Földváry u. 2.
info@meter.hu +36 1 282 9896

Adatgyűjtés, regisztrálás

2010-02-09

A jó működést dokumentálni kell. A nemzetközi szabványok szerinti minőségbiztosítás bevezetése előtt is volt minőségbiztosítási rendszer. Az autóiparban, a repülőgépgyártásban, fegyvergyártásban már nagyon régen dokumentálták a gyártás legfőbb adatait. Nagy, nehezen kezelhető adathalmazokat gyűjtöttek össze, óriási anyagi és szellemi erő felhasználásával. Ezt a módszert ma már a termelő szervezetek száma és nagysága mellett miatt nem lehetne használni.

A számítógép elterjedése oldotta meg a feladatot. Egy nagy termelő, vagy szolgáltató egység minden adata elfér egy adathordozón. Az ügyintézők a nekik kijelölt helyre bevihetik adataikat. A gépek a beépített érzékelőkről akárhány működési jellemzőt küldhetnek az adattárolóba.
A gyártás és a szolgáltatás minősége mindig fontos volt az emberiség történetében. A minőség biztosítása és bizonyítása összetett feladat. Valamikor elegendő volt egy mondat, mint a jól ismert szlogen: "A jó bornak nem kell cégér". Egy órára ráírták, "Made in Switzerland" és ez bizonyított egy minőséget. Ma már egy akármilyen jól ismert cég neve sem jelent egyértelműen egy minőségi fokozatot. A konkurens cégek versenyében nem hirdetnek győztest. Ma ez van elöl, holnap az. A minőségbiztosítási rendszerek nemzetközi térhódítása új helyzetet teremtett. Ma már külső szervezetek ügyelik a vállalatok minőségbiztosítási szervezeteit és ellenőrzik a dokumentációkban rögzített feltételek betartását. Ettől még nem lesz tartósabb egy cipő, de biztosan meg fog felelni a cipő leírásában foglalt követelményeknek.

A cipő példájánál maradva vizsgáljuk hogyan kell cipőt elkészíteni úgy, hogy a gyártmány minden egyes példánya egyforma legyen. Először is, minden felhasznált anyag minden tulajdonsága egyforma legyen, azaz a fizikai, kémiai tulajdonságokat meg kell mérni és értékelni kell, hogy azok egy megengedett tűréshatáron belül vannak-e. A gyártás közben ellenőrizni kell minden technológiai műveletet és itt is meg kell vizsgálni, hogy a körülmények egy meghatározott tűréshatáron belül vannak-e. A végátvételnél ellenőrizni kell a gyártmány megjelenését és szúrópróbával a viselési tulajdonságokat.
Bármilyen furcsán hangzik, de a minőségbiztosítás alapelvei szempontjából nincs különbség az űrhajó és a cipő között. Csak a szervezetek méretei és az előírások mások. Minden minőségbiztosítási rendszer a gyártás, a szolgáltatás előírás szerinti működését ellenőrzi. Nagyon fontos tudni, nem a technológia működését, hanem azokat az intézkedéseket, amelyek ezt biztosítják.

A jó működést dokumentálni kell. A nemzetközi szabványok szerinti minőségbiztosítás bevezetése előtt is volt minőségbiztosítási rendszer. Az autóiparban, a repülőgépgyártásban, fegyvergyártásban már nagyon régen dokumentálták a gyártás legfőbb adatait. Nagy, nehezen kezelhető adathalmazokat gyűjtöttek össze, óriási anyagi és szellemi erő felhasználásával. Ezt a módszert ma már a termelő szervezetek száma és nagysága mellett miatt nem lehetne használni.
A számítógép elterjedése oldotta meg a feladatot. Egy nagy termelő, vagy szolgáltató egység minden adata elfér egy adathordozón. Az ügyintézők a nekik kijelölt helyre bevihetik adataikat. A gépek a beépített érzékelőkről akárhány működési jellemzőt küldhetnek az adattárolóba.

Magyarország a kisvállalkozások országa. A kisvállalkozás relatív fogalom. Egy kétszemélyes takarító Kft és egy 20 személyes szerszámgyártó Kft számítástechnikai igénye igen eltérő lehet. Ott ahol egynél több számítógép működik kialakítható egy hálózat. A vállalkozások használhatnak digitális mikroprocesszoros eszközöket. A modern minőségügyi rendszerek alapkövetelményei közé tartozik a tevékenység naplózása, archiválása. Természetesen mindez megoldható őseink eszközeivel: papír, toll, ceruza, dosszié, irattár, stb.

Az adatkezelés hagyományos módszerei ma már olyan költségesek, hogy azokat már egyáltalán nem lehet alkalmazni. A korszerű adatkezelés alapja a számítógépes hálózat.
Vajon mondhatjuk-e egy kisvállalkozás igazgatójának, hogy vásároljon egy munkaállomást, 5 db számítógépet, hogy minden íróasztalon legyen egy. Huzalozza be irodáit, műhelyeit. Létesítsen állandó Internet kapcsolatot és fizessen elő egy korszerű telefonkapcsolatot. Hát bizony erre a kisvállalkozások közül kevésnek van anyagi lehetősége. Az igazán korszerű hálózatok telepítése eléggé költséges. A fenntartás még komolyabb problémát jelent.
A vállalkozások méretétől és gazdasági erejétől függően ezeket a problémákat gazdaságosan és jól meg lehet oldani. A kommunikációs hálózatot természetesen csak úgy lehet létesíteni, hogy a rendszerben, minden rögzítendő adathoz, kommunikációra képes készüléket kell telepíteni. Szabályozott technológiákhoz a HAGA KD48 műszercsaládját ajánljuk. A műszercsalád minden tagja kommunikál.

A feladattól függően opcionálisan RS232, vagy RS485 kimenetet lehet használni. A feldolgozáshoz bármelyik szoftver használható, amelyik MODBUS protokollal is kommunikál. A HAGA szabályozókhoz ingyenes szoftverek érhetők el.

RS232 kapcsolat
Egy berendezés adatait lehet megjeleníteni és gyűjteni a KD48 szabályozók alkalmazásával. A szabályozó RS232 soros vonalon kommunikál a számítógéppel TTY (karakteres terminálkapcsolat) üzemmódban. Az interfész mindössze 2000 Ft-ba kerül, a szoftver ingyenes. A kábel hossza 15 m lehet. Ismétlővel ez a távolság növelhető. A rendkívül olcsó összeállítás szervizcélokra is alkalmas: Notebook+KD48. A kommunikáció képernyőjét a következő ábra mutatja be:

HAGA Monitor
A legegyszerűbb, legolcsóbb hálózatot beépített RS485 leválasztott kommunikációs porttal rendelkező készülékekből lehet összeállítani. A készülékek szoftverje a készülék paramétereinek MODBUS címét tartalmazza. A busz kéteres csavart érpárú árnyékolt vezeték, amelynek csomópontjaira 32 készülék köthető alapkivitelben. A busz hossza maximum 1200 m. A kommunikáció ajánlott sebessége 9600 bps. A kommunikáció MODBUS protokollt használ RTU üzemmódban. A következő ábra a hálózat vázlatát mutatja be:

Mint az az ábrán látható HAGA monitor hálózat a HAGA szabályozókat kezeli. A rendszer megfelel az ISO 9000 szabvány szerint működő minőségügyi rendszerek követelményeinek. Rendszer biztonságosan működik, bizonytalanságai a WINDOWS operációs rendszer bizonytalanságaiból és a busz zavarérzékenységéből származik. Természetesen minden busz kiépítése nagy szakértelmet és gyakorlati jártasságot igényel.
A hálózat az irodai szinten is igénytelen. A PC minimális követelményei: processzor 300 MHz, memória 98 MB (WIN98), 128 MB (NT), 256 MB (WIN200).
A hálózat megjelenítése a következő ábrán látható:

VISION 2000
A VISION egyike a legelterjedtebb és legnépszerűbb folyamatmegjelenítő rendszereknek ma Magyarországon. A legegyszerűbb egyképes alkalmazásoktól a több ezer jelet tartalmazó rendszerekig , minden igényt kielégítő alkalmazások készíthetők segítségével. A technológiától érkező információ látványos grafikus megjelenítés mellett, a VISION program a beépített programozási nyelv segítségével képes bonyolult adatfeldolgozási és adatbázis kezelési feladatok megoldására is. A különleges szolgáltatások között megtalálható a távprogramozás, a multiszerveres és redundáns rendszerek, telefonos hálózatok, beszédszintetizátor, képstilisztika, 3D grafika, miliszekundumos trend és multitasking, valamint az objektumok beágyazása (OLE),és automatizálása köré épülő COM (Component Object Modelling) technológia.
A VISION rendszer minden egyes hálózati terminálja csatlakozhat többféle vezérlő és mérőberendezéshez is. Egyszerre ötféle kommunikációs protokoll valósítható meg terminálonkén, amit több mint 70 féle driver közül választhatunk ki. Az adatátvitel történhet soros vonalon (RS232/RS485), TCP/IP hálózaton, vagy akár USB-n keresztül.

A VISION igen rugalmas a hálózat kezelése szempontjából. Gazdaságos lehet néhány berendezés, vagy akár egy műhelyre kiterjedő hálózat kezelésére. Egy ilyen alkalmazás fő képét mutatja a következő ábra:

Az utolsó ábra egyetlen készülékből álló "hálózat" megjelenítését mutatja be. Ez a megoldás nagyon fontos berendezés felügyeletének ellátásához lehet szükséges.

A fentiekből következik, hogy a kisebb feladatokhoz is lehet találni korrekt megoldásokat. Érdemes megemlíteni, hogy a felsorolt rendszerek magyar fejlesztésűek és magyar gyártmányok, hazai garanciával és támogatással.
A legegyszerűbtől a legösszetettebbik mindegyik gazdaságos, egyszerűen telepíthető. Üzemeltetéséhez nem szükséges számítástechnikai szakembert alkalmazni. Az eddigi alkalmazások ezt bizonyítják.

Havas Gábor

Kapcsolódó anyagok:


2014-08-14

cmc_coldA MultiCon CMC univerzális szabályozó-adatgyűjtők akár extrém körülmények között is működtethetőek, mint például zárt irányító szekrényben, nehézgépekkel körülvett ipari környezetben, vagy akár tengerjáró hajók irányító központjában.
A szabályozó új működtetési hőmérséklete:
-20 °C - +50 °C
.

Tovább az adatgyűjtők aloldalra


2015-05-15

pelVan olyan helyzet, amikor ott kell hagyni a mérést és/vagy adatgyűjtést végző műszert (pl. hálózati analizátort, oszcilloszkópot). Mert veszélyes a helyszín, vagy mert távol van irodánktól és tartós mérés kell, s nem állhatunk ott órákat, napokat, heteket egy eseményre, vagy eredményre várva. Ám ha van „LAN” a mérőhelyen, akkor van megoldás is…

pdf A teljes cikk megtekintése 
link Hálózati analizátorok termékoldal elérése
link Oszcilloszkóp termékoldal elérése


2014-04-15

sunZöld energia rendszerünk 2012.05.31. óta üzemel telephelyünkön. A rendszerrel kapcsolatos tapasztalatainkat úgy gondoltuk, érdemes megosztanunk Önökkel is, így született meg az alábbi cikk Németh Gábor kollégánk tollából, melyet teljes terjedelmében a címre kattintva, vagy a 2014/3-as ElektroInstallateurben is elolvashatnak.

link Zöld energia aloldal elérése

pdf A teljes cikk megtekintése


2013-09-03

Simex Multicon CMC-99 és CMC-141 adatgyűjtőA SIMEX MultiCon szabályozók és egyben regisztrálók rengeteg lehetőséggel, színes érintőkijelzővel, szabadon választható, variálható be- és kimenetekkel, 1.5 GB memóriával. USB, Rs-485, Ethernet kommunikációval. Részletes specifikáció az adatlapon.

Kattintson ide az árakhoz, adatlaphoz és az oldalunkon található konfigurátorhoz, hogy összeállítsa saját igényeinek megfelelő Multicon adatgyűjtőjét!

 


2014-02-12

Atacama expedícióA C+D Automatika Kft. műszerei Chilében, egy egyedülálló állapotfelmérő és adatgyűjtő expedíció munkáját segítik, több évig tartó adatgyűjtésükkel. A 2012-ben elhelyezett adatgyűjtőket az expedíció tagjai a napokban hozzák felszínre.

Részletek...


2010-02-09

A KD9 univerzális kompakt-szabályozó egy teljes adatgyűjtő és regisztráló tulajdonságait is tartalmazza. A párhuzamos kábellel hozzákapcsolt tűs printeren 210 mm, vagy 345 mm széles regisztrátumot nyomtat.

A mikroprocesszoros technikának és a speciális integrált áramköröknek köszönhetően a regisztrálásnak és adatgyűjtésnek sok változatát lehet használni. Ahol az eredetiség nagyon fontos és bizonyító erejű, ott hibrid regisztráló és adatgyűjtő készülék használható.

A KD9 hibrid regisztráló és adatgyűjtő háromféle kommunikációs csatornán működik

 1. A beépített printer interfész párhuzamos kábellel csatlakozik a nyomtatóhoz és valós idejű diagrammot nyomtat, közben soronként számokkal is kiírja az értékeket. A nyomtatásba nem lehet beavatkozni, mindig folyamatosan, közbenső tároló nélkül regisztrál. A tűs nyomtató 3 példányban is nyomtathat, így egy színes és két fekete eredeti regisztrátumot kapunk.
 2. A beépített multimédia kártyán (MMC, 512 MB memória) valós időben gyűjt adatokat, amelyhez csak az illetékes kezelő férhet hozzá. Az adatokat számítógépen lehet feldolgozni, tehát a dokumentum számítógépen írt műszaki dokumentációkban is felhasználható.
 3. A beépített RS485 leválasztott interfészen keresztül MODBUS protokollal kommunikál számítógéppel. A számítógépes hálózat egy csomópontjára csatlakoztatva a szervezet központi számítógépén megjeleníthető bármelyik vizualizáló szoftverben.

A KD9 szabályozó beépített printer interfésze konfigurálható regisztrátumot nyomtat. A többpéldányos regisztrátum nem módosítható, tehát elfogadható minden minőségügyi rendszerben.

A regisztráló üres papírra nyomtat, célszerű leporellót használni. A papíron 3 mező van:

 1. A paraméterek (hőmérséklet, nyomás, stb bemenetei, alapjelek, beavatkozók, ...) vonalai a papíron A4 nyomtatón 159 mm, széles kocsis nyomtatón 305 mm szélességben.
 2. A beavatkozók a papíron. 20 mm szélességben.
 3. Az ALARM állapotok a papíron 20 mm szélességben.

A regisztráló minden tulajdonsága konfigurálható. A nyomtatott értékeket a szabályozón le lehet kérdezni, illetve megjeleníteni.

Műszaki adatok

Csatornák
6 bemeneti csatorna (analóg) mért jelhez 15 fajta hőelem, 15 fajta ellenállás-hőmérő, KTY83 típusú thermisztor, 2 fajta potenciométer, 2 fajta ellenállás, áram 0/4-20 mA, 10 fajta feszültség 10 V-ig, 9 fajta felhasználó által linearizált jel.
6 bemeneti csatorna (analóg alapjelhez, ha szabályozási kört regisztrál Jól használható programszabályozott rendszerekben
4 bemeneti csatorna (analóg) kimeneti (beavatkozó, Y) jelhez, ha szabályozási kört regisztrál Jól használható PID hangolt szabályozási körökben, ahol a beavatkozójel 0-100, vagy (-100) - (+100) % között változik.
16 kimenet relé, vagy TTL kimenetek állapota

 

Általános paraméterek
Hasznos papírszélesség a printer típusától függően 210 mm, vagy 345 mm
Papírsebesség 1,2-1291 mm/óra értékek között 11 fokozatban állítható
A/D konverter felbontása 120000
Analóg bemenetek hőelemekhez hidegpont kompenzátor, ellenállás-hőmérőkhöz 3 vezetékes kiegyenlítés
Mintavételi idő 1 s -1080 s között 11 fokozatban állítható
Nyomtatási pontosság jobb mint 0,2 mm. (a printer-mechanika állapotától függően)
Nyomtatási formátum analóg grafikon (görbék), szöveges kiírás soronként, digitális kiírás (ALARM állapotok)
Kijelzés 3 soros 7 szegmenses 4 digites szám és mnemonik kijelzés és 20 piktogram az állapotokhoz
Kijelzett adatok mért adat, alapjel, beavatkozójel és program adatok (szabályozott rendszerben), ALARM állapotok
Belső adatgyűjtő adatgyűjtés valós időben multimédia kártyán (MMC, 512 MB memória). Kiolvasása ingyenes szoftverrel
ALARM kimenetek 11 relé, vagy OPC + 5 TTL
ALARM típusok a szokásos funkciókon kívül több millió variáció, teljes értékű időrelével, reteszeléssel
Reteszelés feloldás programból, ALARM-mal, nyomógombbal, kóddal
Hibajelzés a kijelző villogása és hangjelzés
Biztonsági beállítás többszintű, jelszóval védett


A regisztrátum szerkezete
A paraméter felületre (1. mező) 12 jel nyomtatható. A jelekhez színek tartozhatnak, ha színes nyomtatás van konfigurálva.
A színek a csatornák szerint: 1 és 7 fekete, 2 és 8 magenta, 3 és 9 kék, 4 és A zöld, 5 és b lila, 6 és C orange(barna). Az Y (beavatkozójelek) is így keletkeznek. A színek a fejlécben láthatók.
A paraméter felület sávokra osztható. Minden sáv egy önálló regisztráló szalagként viselkedik. A sávok száma 1, 2, 3, és 4 lehet. Minden jelet bármelyik sávon meg lehet jeleníteni, ugyanazt több sávon is, de összegük legfeljebb 12 lehet.

A nyomtatók (printerek)
A nyomtató pontokból álló regisztrátumot nyomtat. Az adatforgalomtól függően lehet 3x-os felbontást konfigurálni és így a diagram folytonosabb lesz.
A legnagyobb adatmennyiség esetén (3x-os felbontás, színes nyomtatás) a nyomtató 45 s-os mintavételi idővel képes nyomtatni, tehát 1 sort (14,06 mm) 30 perc alatt nyomtat ki. Turbó üzemmódban (1x-es felbontás) színesben 3 s-os mintavétellel tud nyomtatni (2 perc/sor). Az adatok 200 karakter/s nyomtatási sebességű nyomtatóra vonatkoznak.
Olyan rendszerekben, ahol minden eseményt rögzíteni kell (feszültségkiesés esetén is), szünetmentes tápegység alkalmazását javasoljuk a szabályozó és a nyomtató működtetéséhez.
Az eddigi tapasztalatok alapján az EPSON, STAR és PANASONIC tűs nyomtatókat javasoljuk. A tűs nyomtatókkal kompatibilis nyomtatókat is kezeli a KD9, de ezek az állandó fejtisztítás miatt sok tintát fogyasztanak. A felesleges tintát gyakran el kell távolítani és ez sok karbantartási gondot okoz, nem beszélve a nagyobb költségekről. Másik hátrány hogy csak egy példányban nyomtat.

A regisztrátum időtengelye
A regisztráló valós vagy relatív időben nyomtat a konfiguráció szerint. A belső óra a szabályozó feszültségmentes állapotában is jár.
A regisztrátum időtengelyét a szabályozóban lehet beállítani. A valós idejű óra beállítása után a dátum és idő automatikusan megjelenik a fejlécben év/hónap/nap.óra:perc'másodperc alakban és az idő a szöveges sor elején nap-óra:perc', vagy óra:perc' másodperc alakban.

A regisztrátum formája

A KD9 kommunikációs tulajdonságai

Havas Gábor

Kapcsolódó anyagok:

 


2010-01-18

Simple Logger II adatgyűjtőAC-DC áram és feszültség mérése mellett hőmérséklet értékek rögzítésére, valamint analóg egységjelek mérésére és a mért adatok rögzítésére is van lehetőség. 

 • programozható adattárolási módok a rendelkezésre álló memória hatékony kihasználására
 • 240 000 mért érték rögzítése (512 kB), beállítható mintavételi gyakorisággal (125 ms…1 nap)
 • TRMS mérés (AC bemenetű változatok)
 • teljesítményfelvétel és villamos fogyasztás figyelése
 • kompakt kivitel, tápellátás 2 db AA méretű elemről 
 • optikailag leválasztott USB csatlakozás
 • tárolt adatok grafikus megjelenítése, elemzése, jelentéskészítés a mellékelt Dataview szoftverrel
 • valós idejű megjelenítés PC-n

Kapcsolódó anyagok: