Hungarian flagEnglish flag
1191 Budapest, Földváry u. 2.
info@meter.hu +36 1 282 9896
Többcsatornás hibrid adatgyűjtő és regisztráló
2010-02-09

A KD9 univerzális kompakt-szabályozó egy teljes adatgyűjtő és regisztráló tulajdonságait is tartalmazza. A párhuzamos kábellel hozzákapcsolt tűs printeren 210 mm, vagy 345 mm széles regisztrátumot nyomtat.

A mikroprocesszoros technikának és a speciális integrált áramköröknek köszönhetően a regisztrálásnak és adatgyűjtésnek sok változatát lehet használni. Ahol az eredetiség nagyon fontos és bizonyító erejű, ott hibrid regisztráló és adatgyűjtő készülék használható.

A KD9 hibrid regisztráló és adatgyűjtő háromféle kommunikációs csatornán működik

  1. A beépített printer interfész párhuzamos kábellel csatlakozik a nyomtatóhoz és valós idejű diagrammot nyomtat, közben soronként számokkal is kiírja az értékeket. A nyomtatásba nem lehet beavatkozni, mindig folyamatosan, közbenső tároló nélkül regisztrál. A tűs nyomtató 3 példányban is nyomtathat, így egy színes és két fekete eredeti regisztrátumot kapunk.
  2. A beépített multimédia kártyán (MMC, 512 MB memória) valós időben gyűjt adatokat, amelyhez csak az illetékes kezelő férhet hozzá. Az adatokat számítógépen lehet feldolgozni, tehát a dokumentum számítógépen írt műszaki dokumentációkban is felhasználható.
  3. A beépített RS485 leválasztott interfészen keresztül MODBUS protokollal kommunikál számítógéppel. A számítógépes hálózat egy csomópontjára csatlakoztatva a szervezet központi számítógépén megjeleníthető bármelyik vizualizáló szoftverben.

A KD9 szabályozó beépített printer interfésze konfigurálható regisztrátumot nyomtat. A többpéldányos regisztrátum nem módosítható, tehát elfogadható minden minőségügyi rendszerben.

A regisztráló üres papírra nyomtat, célszerű leporellót használni. A papíron 3 mező van:

  1. A paraméterek (hőmérséklet, nyomás, stb bemenetei, alapjelek, beavatkozók, ...) vonalai a papíron A4 nyomtatón 159 mm, széles kocsis nyomtatón 305 mm szélességben.
  2. A beavatkozók a papíron. 20 mm szélességben.
  3. Az ALARM állapotok a papíron 20 mm szélességben.

A regisztráló minden tulajdonsága konfigurálható. A nyomtatott értékeket a szabályozón le lehet kérdezni, illetve megjeleníteni.

Műszaki adatok

Csatornák
6 bemeneti csatorna (analóg) mért jelhez 15 fajta hőelem, 15 fajta ellenállás-hőmérő, KTY83 típusú thermisztor, 2 fajta potenciométer, 2 fajta ellenállás, áram 0/4-20 mA, 10 fajta feszültség 10 V-ig, 9 fajta felhasználó által linearizált jel.
6 bemeneti csatorna (analóg alapjelhez, ha szabályozási kört regisztrál Jól használható programszabályozott rendszerekben
4 bemeneti csatorna (analóg) kimeneti (beavatkozó, Y) jelhez, ha szabályozási kört regisztrál Jól használható PID hangolt szabályozási körökben, ahol a beavatkozójel 0-100, vagy (-100) - (+100) % között változik.
16 kimenet relé, vagy TTL kimenetek állapota

 

Általános paraméterek
Hasznos papírszélesség a printer típusától függően 210 mm, vagy 345 mm
Papírsebesség 1,2-1291 mm/óra értékek között 11 fokozatban állítható
A/D konverter felbontása 120000
Analóg bemenetek hőelemekhez hidegpont kompenzátor, ellenállás-hőmérőkhöz 3 vezetékes kiegyenlítés
Mintavételi idő 1 s -1080 s között 11 fokozatban állítható
Nyomtatási pontosság jobb mint 0,2 mm. (a printer-mechanika állapotától függően)
Nyomtatási formátum analóg grafikon (görbék), szöveges kiírás soronként, digitális kiírás (ALARM állapotok)
Kijelzés 3 soros 7 szegmenses 4 digites szám és mnemonik kijelzés és 20 piktogram az állapotokhoz
Kijelzett adatok mért adat, alapjel, beavatkozójel és program adatok (szabályozott rendszerben), ALARM állapotok
Belső adatgyűjtő adatgyűjtés valós időben multimédia kártyán (MMC, 512 MB memória). Kiolvasása ingyenes szoftverrel
ALARM kimenetek 11 relé, vagy OPC + 5 TTL
ALARM típusok a szokásos funkciókon kívül több millió variáció, teljes értékű időrelével, reteszeléssel
Reteszelés feloldás programból, ALARM-mal, nyomógombbal, kóddal
Hibajelzés a kijelző villogása és hangjelzés
Biztonsági beállítás többszintű, jelszóval védett


A regisztrátum szerkezete
A paraméter felületre (1. mező) 12 jel nyomtatható. A jelekhez színek tartozhatnak, ha színes nyomtatás van konfigurálva.
A színek a csatornák szerint: 1 és 7 fekete, 2 és 8 magenta, 3 és 9 kék, 4 és A zöld, 5 és b lila, 6 és C orange(barna). Az Y (beavatkozójelek) is így keletkeznek. A színek a fejlécben láthatók.
A paraméter felület sávokra osztható. Minden sáv egy önálló regisztráló szalagként viselkedik. A sávok száma 1, 2, 3, és 4 lehet. Minden jelet bármelyik sávon meg lehet jeleníteni, ugyanazt több sávon is, de összegük legfeljebb 12 lehet.

A nyomtatók (printerek)
A nyomtató pontokból álló regisztrátumot nyomtat. Az adatforgalomtól függően lehet 3x-os felbontást konfigurálni és így a diagram folytonosabb lesz.
A legnagyobb adatmennyiség esetén (3x-os felbontás, színes nyomtatás) a nyomtató 45 s-os mintavételi idővel képes nyomtatni, tehát 1 sort (14,06 mm) 30 perc alatt nyomtat ki. Turbó üzemmódban (1x-es felbontás) színesben 3 s-os mintavétellel tud nyomtatni (2 perc/sor). Az adatok 200 karakter/s nyomtatási sebességű nyomtatóra vonatkoznak.
Olyan rendszerekben, ahol minden eseményt rögzíteni kell (feszültségkiesés esetén is), szünetmentes tápegység alkalmazását javasoljuk a szabályozó és a nyomtató működtetéséhez.
Az eddigi tapasztalatok alapján az EPSON, STAR és PANASONIC tűs nyomtatókat javasoljuk. A tűs nyomtatókkal kompatibilis nyomtatókat is kezeli a KD9, de ezek az állandó fejtisztítás miatt sok tintát fogyasztanak. A felesleges tintát gyakran el kell távolítani és ez sok karbantartási gondot okoz, nem beszélve a nagyobb költségekről. Másik hátrány hogy csak egy példányban nyomtat.

A regisztrátum időtengelye
A regisztráló valós vagy relatív időben nyomtat a konfiguráció szerint. A belső óra a szabályozó feszültségmentes állapotában is jár.
A regisztrátum időtengelyét a szabályozóban lehet beállítani. A valós idejű óra beállítása után a dátum és idő automatikusan megjelenik a fejlécben év/hónap/nap.óra:perc'másodperc alakban és az idő a szöveges sor elején nap-óra:perc', vagy óra:perc' másodperc alakban.

A regisztrátum formája

A KD9 kommunikációs tulajdonságai

Havas Gábor

Kapcsolódó anyagok: