Hungarian flagEnglish flag
1191 Budapest, Földváry u. 2.
info@meter.hu +36 1 282 9896
Itt az új, 2019-es kiadású ÉV jegyzet
2020-02-06

Érintésvédelmi felülvizsgálók kézikönyve 2016Megjelent az „Érintésvédelmi Felülvizsgálók Kézikönyve” című, Magyar Elektrotechnikai Egyesület által gondozott szakmai jegyzet 7. átdolgozott kiadása. 

Szerkesztette: Arató Csaba

Bruttó ára: 6.200,-Ft

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület (MEE) nem csak az oktatást és vizsgát szervezi meg, hanem a képzéshez tartozó és az oktatáshoz szükséges tanfolyami kézikönyveket is elkészíti és kiadja, illetve forgalmazza.. A közelmúltban szükségessé vált a kézikönyv újbóli kiadása. A műszaki alapelvek ugyan nem változtak – de az elmúlt három év alatt sokat változtak a műszaki tartalmú jogszabályok előírásai és a villamos szabványok követelményei. Így került sor az „Érintésvédelmi Felülvizsgálók Kézikönyve” című szakmai kézikönyv 1999 óta most a hetedik kiadására. 2019 októberéig követtük nyomon, és rögzítették az új jegyzetben a tárgykörhöz tartozó változásokat.

A jogszabályi változások között ismertetésre került − többek között − a megváltozott hatósági intézményi rendszer. Részletesen ismerteti a kézikönyv a villamos berendezések felülvizsgálatát elrendelő és más biztonsági intézkedéseket is előíró Villamos Műszaki Biztonsági Szabályzatot (VMBSZ), amely 40/2017.(XII.4.) NGM rendelet mellékletében jelent meg. Ebben két nagyon lényeges változás van: előírja a felülvizsgálók kötelező továbbképzését és a nagyfeszültségű berendezések felülvizsgálatát.  Kitér a munkahelyek felülvizsgálatát előíró 10/2016. (IV.5.) NGM rendeletre is.  Ismerteti az OTSZ 2019. júliusi módosításának villamos vonatkozású részeit. A szabványváltozások követése során az  MSZ HD 60364 sorozat új szabványairól − főleg ezek érintésvédelmi vonatkozásairól − valamint a magyarázatos kiadás 11. pótlapjairól tájékoztat az új jegyzet. A közelmúltban kiadták a nagyfeszültségű villamos berendezések új szabványait: a létesítésre vonatkozó MSZ EN 61936-1 jelűt, és az érintésvédelemre vonatkozó MSZ EN 50522 jelű szabványt, amelyek a szakma által jól ismert MSZ 1610 és az MSZ 172-2, -3 szabványok örökébe léptek – ezeket szintén ismerteti az új kézikönyv.

Új, korszerű ismeretekkel bővült a jegyzet villamos balesetekkel foglakozó fejezte: a legújabb kutatások eredményei alapján részletesebben foglalkozik az áram élettani hatásaival, az elsősegélynyújtással és az újraélesztéssel. Végül teljesen új, naprakész jogszabály- és szabványgyűjtemény és a szokásos ellenőrző kérdések zárják a jegyzetet.  Reméljük, hogy a jegyzet új, bővített kiadása is beválik, hasznos tankönyve lesz az érintésvédelmi felülvizsgálóknak és jó segítsége lesz az érdeklődő szakembereknek.

 Tovább a szakkönyvek oldalra